top of page

Orthopedische (maat)schoenen

Orthopedische schoenen worden speciaal voor u op maat gemaakt. Het zijn dus geen schoenen die u in de winkel kunt kopen. Uw voeten hebben zoveel maatwerk nodig, dat aanpassingen niet voldoende zijn. Dit kan zijn door reumatische afwijkingen of omdat de stand van uw voet bijvoorbeeld afwijkend is. Ook voor diabetici of bij polyneuropathie kan het nodig zijn om orthopedische schoenen te gaan dragen. Gelukkig zijn orthopedische schoenen allang niet meer saai en ouderwets. Ook orthopedische schoenen kunnen in allerlei modellen en kleuren vervaardigd worden én in verschillende uitvoeringen, zoals sportschoenen of juist in een klassieke vorm.

Werkwijze
 

Orthopedische schoenen kopen gaat uiteraard heel anders dan gewoon even schoenen kopen in de schoenwinkel. Er is immers sprake van maatwerk en dus zullen er o.a. diverse metingen gedaan worden. Ook gaan we met u in gesprek. Onze werkwijze is als volgt:

  • Van uw huisarts of uw specialist krijgt u een verwijzing, waarin duidelijk wordt gemaakt wat uw voet- of loopprobleem is.

  • U maakt een eerste afspraak. Tijdens deze afspraak zullen we met u overleggen over uw voetprobleem. Daarnaast is het soms ook van belang om andere onderzoeken te doen, om zo een totaalbeeld te kunnen krijgen van het probleem wat onze schoenen moeten verlichten. Hierbij kunt u denken aan uw manier van lopen. Maar ook uw rug, uw knieën en uw heupen zijn belangrijk om te bekijken, omdat voetproblemen vaak invloed hebben op uw manier van lopen en daardoor ook op deze delen van uw lichaam. Verder nemen we uiteraard uw eigen wensen mee in de beoordeling. We zullen de exacte maat van uw voeten opmeten en voetafdrukken maken, om zo de aanpassingen goed te kunnen uitvoeren. En dan is het aan u om een schoen uit te kiezen.

  • De volgende stap is het maken van de leesten voor uw schoenen. Afhankelijk van uw zorgverzekeraar doen wij dit direct of vragen we eerst goedkeuring aan uw zorgverzekering. Helaas kan het daardoor enkele weken duren voor we echt aan de slag kunnen.

  • Bij de tweede afspraak hebben wij de passchoen klaar. Hiermee kunnen wij bepalen of de leest voor uw schoenen voldoet. Uiteraard nemen wij alle tijd om de schoenen te passen, want hieruit moet immers de juiste schoen ontstaan. Indien nodig zal er nog een pasafspraak volgen.

  • Nu begint pas echt het produceren van uw schoenen. Patronen worden getekend en het leer wordt gesneden en gestikt. De schoenen worden tot in detail nauwkeurig geconstrueerd.

  • Als uw schoenen klaar zijn, maken wij weer een afspraak, zodat wij alle tijd hebben om te kijken of de schoenen goed aangepast zijn aan uw voeten. Natuurlijk moet de schoen ook lekker zitten! Wij geven u verder adviezen omtrent gebruik en onderhoud. Inlopen is hierbij een belangrijk begin. Hierover leest u meer over in de folder Onderhoud, gebruik en garantie.

DSC_0309.JPG

Levertijd

Orthopedische schoenen zijn niet in 1 dag klaar, dat zult u begrijpen. Wij streven ernaar binnen 12 weken uw schoenen te kunnen leveren. Gaat het om een vervolg paar, dan kunt u binnen 8 weken de schoenen verwachten. Bij kinderschoenen gaat het sneller. Uiteraard willen ook wij dat u zo snel mogelijk klachtenvrij kunt lopen. We doen dan ook ons uiterste best om de levertijd zo kort mogelijk te houden!

 

Orthopedische schoenen en de zorgverzekering

Vanuit de basisverzekering wordt het grootste deel van de schoenen vergoed. Wel zal er altijd een wettelijk verplichte eigen bijdrage betaald moeten worden. Deze bijdrage betaalt u dus bij ieder nieuw paar schoenen opnieuw. Ook zult u rekening moeten houden met uw eigen risico. Omdat de bijdragen per jaar kunnen verschillen, kunt u de actuele bedragen vinden op onze website. Of u de eigen bijdrage aan ons moet betalen of aan uw zorgverzekering, hangt af van uw verzekering. Bij een aanvullende verzekering kan het zelfs zo zijn dat u geen eigen bijdrage hoeft te betalen! U kunt dit opvragen bij uw verzekeraar of terugvinden in de polisvoorwaarden.

 

Gebruiksduur en de verzekering

 

De meeste zorgverzekeraars gaan ermee akkoord dat u na drie maanden een extra paar schoenen koopt, zodat u twee verschillende paren kunt dragen. Over het algemeen gaat de zorgverzekeraar ervan uit dat u 15 tot 18 maanden met een paar schoenen kunt doen. 

 

Kinderen en verzekering

 

Is de drager van de schoenen jonger dan 16 jaar, dan gelden er andere regels. Kinderen groeien snel en kunnen dus ook al vrij vlot uit hun schoenen groeien. Daarnaast is het gebruik van schoenen door kinderen vaak intensiever, waardoor ze sneller zullen slijten. Daarom zal de zorgverzekeraar akkoord gaan met een kortere gebruiksduur. Meestal geldt in dit geval een termijn van 6 tot 9 maanden.

 

Goedkeuring zorgverzekeraar

 

Soms wil uw zorgverzekeraar eerst zelf een goedkeuring geven voordat de schoen vergoed zal worden. In de meeste gevallen zal dit weinig problemen opleveren. Maar het is wel belangrijk om zo aanspraak te kunnen maken op een vergoeding. Omdat iedere verzekeraar zijn eigen regels hanteert, is het verstandig om van tevoren u hierover te laten informeren door uw zorgverzekeraar of door ons. Heeft u vragen over uw schoenen met betrekking tot uw zorgverzekeraar? Raadpleeg ons voor advies!

bottom of page