top of page

Orthopedische voetbedden

Steunzolen: iedereen heeft er wel een beeld van, maar waar gebruikt u ze nu eigenlijk echt voor? Het gaat veel
verder dan alleen maar denken aan een zachtere bedding voor de voeten of een ondersteuning bij platvoeten!
Steunzolen kunnen een uitstekend hulpmiddel zijn bij diverse voet-of loopproblemen.

Wat kunnen steunzolen doen?


Naast ondersteuning bieden bij platvoeten, kunnen steunzolen ook helpen bij, bijvoorbeeld likdoorns, doof-tintelend gevoel in de tenen, overmatig eelt of drukplekken. Maar wist u dat ook klachten bij uw enkels, knieën en heupen met steunzolen verlichting kunnen vinden? Daarnaast zijn sportblessures of reuma-gerelateerde problemen aan te pakken door gebruik te maken van steunzolen. Kortom: correctiezolen, zoals ze ook wel genoemd worden, bieden ondersteuning of corrigeren het voetskelet. Tevens het ontlasten van andere delen van uw voet, zoals banden, gewrichten en spieren, behoort tot de mogelijkheden. Deze inlegzolen passen vaak gewoon in uw confectieschoenen.

Werkwijze

  • Van uw huisarts of uw specialist krijgt u een verwijzing, waarin duidelijk wordt gemaakt wat uw voetprobleem is. Maar voor steunzolen kunt u ook zonder verwijzing bij ons terecht.

  • U maakt een eerste afspraak. Tijdens deze afspraak zullen we met u overleggen over uw voetprobleem. Natuurlijk zullen wij ook uw voeten bekijken. Maar daarnaast is het ook van belang om andere onderzoeken te doen, om zo een totaalbeeld te kunnen krijgen van het probleem wat de zolen moeten verlichten. Hierbij kunt u denken aan uw manier van lopen. Maar ook uw rug, uw knieën en uw heupen zijn belangrijk om te bekijken, omdat voetproblemen vaak invloed hebben op uw manier van lopen en daardoor ook op deze delen van uw lichaam. Verder nemen we uiteraard uw eigen wensen mee in de beoordeling. We zullen de exacte maat van uw voeten opmeten en voetafdrukken maken, om zo de aanpassingen goed te kunnen uitvoeren.

  • De levertijd van steunzolen is 14 dagen.

  • Tijdens het aanmeten wordt ook afgesproken wanneer u de steunzolen kunt ophalen.

  • Zoals bij nieuwe schoenen, zullen ook deze zolen ingelopen moeten worden. Een handige regel hierbij is: iedere dag een uur langer dragen.

  • Wij zullen u uitleg geven over het dragen van deze hulpmiddelen.

  • U betaalt zelf de rekening bij ontvangst van de steunzolen.

  • Wij zien u graag na een jaar terug om opnieuw te bekijken of de steunzolen of voetbedden nog effectief en/of noodzakelijk zijn. Misschien zijn ze aan vervanging toe.

Onderhoud


Uw steunzolen behoeven weinig onderhoud. Het enige wat u kunt doen is uw zolen de kans geven om goed te drogen. Luchten is dan ook aan te bevelen. Let op: leg uw zolen nooit op een hittebron (verwarming)!

Garantie


Uw steunzolen worden speciaal voor u ontworpen of aangepast. Op de pasvorm bieden wij u dan ook drie maanden garantie. Voor het materiaal is deze termijn langer, namelijk zes maanden. Natuurlijk valt hier geen normale slijtage onder.

Steunzolen en orthopedische voetbedden en de zorgverzekering


Steunzolen worden niet vergoed vanuit het basispakket, maar kunnen wel vergoed worden vanuit uw aanvullende verzekering. Of dit voor u geldt en voor welk gedeelte u een vergoeding kunt aanvragen, is uiteraard afhankelijk van uw gekozen pakket en te vinden in uw polisvoorwaarden. U moet zelf de factuur indienen bij uw zorgverzekeraar. Houdt u er rekening mee dat voor steunzolen in werkschoenen afwijkende regels gelden! Zo kunt u niet zomaar steunzolen in uw werkschoenen doen. Doet u dit wel, dan vervalt het CE-keurmerk waar uw schoenen aan moeten voldoen volgens Europese richtlijnen.

Steunzolen en schoenen


Een steunzool in een ondeugdelijke schoen: u raadt het al, dat werkt niet. Met schoenen die zelf geen ondersteuning geven, doet u de werking van de steunzolen teniet. Waar let u op bij het kopen van schoenen:

  • Let op het model van de schoen. Komt deze wel overeen met het model van uw voet? Voorkom knelpunten in uw schoeisel.

  • Instappers bieden geen steun. Ga het liefst voor een schoen met een vetersluiting. Klittenband is eventueel een andere optie, hoewel klittenband uiteindelijk ook vaak zijn stevigheid verliest.

  • Kies een schoen met een vlakke binnenzool.

  • De voorkeur gaat uit naar een schoen waar u het voetbed uit kunt halen, zo is er meer ruimte voor een steunzool of supplement.

  • Zorg voor een goede ondersteuning van de hiel: de hiel moet goed omsloten zijn en de schoen moet goed aansluiten. Ook moet de hiel van de schoen zo hoog zijn dat u er niet kan uitglippen!

  • Hakken: niet te hoog (voor dames 2-3 cm, voor de heren max. 2 cm) en niet te smal. Een brede hak voorkomt zwikken!

  • Kies voor leer: dit ademt en gaat mooi naar de voet staan. Ook bij zweetvoeten is leer ideaal, doordat het transpiratievocht doorlaat.


Bent u diabetisch, heeft u reumatische klachten of heeft
u circulatiestoornissen? Let dan extra op bij het kopen
van uw schoenen. Uw hakken en zolen moeten het liefste
dempend zijn. Kies voor soepel leer en zorg voor schoenen
zonder naad op het voorblad.

Paskamer steunzolem.JPG
bottom of page