top of page

Orthopedische voorzieningen aan confectieschoenen

Soms kunnen aanpassingen aan schoenen die u in de winkel koopt (confectieschoenen) al voldoende zijn om u van uw voetproblemen af te helpen of verlichting/ondersteuning te bieden. Wij kunnen uw schoenen aanpassen (uiteraard moeten deze wel aan bepaalde voorwaarden voldoen) of u koopt uw schoenen ook bij ons. Eventueel kan dit gepaard gaan met het aanmeten van steunzolen.

Werkwijze

​

U heeft een voet- of loopprobleem en daarom aanpassingen nodig aan uw schoenen. Hoe gaat dit in zijn werk?

  • Van uw huisarts of uw specialist krijgt u een verwijzing, waarin duidelijk wordt gemaakt wat uw voetprobleem is.

  • U maakt een eerste afspraak. Tijdens deze afspraak zullen we met u uw voetprobleem bespreken. Natuurlijk zullen wij ook uw voeten bekijken. Maar daarnaast is het soms ook van belang om andere onderzoeken te doen, om zo een totaalbeeld te kunnen krijgen van het probleem wat de aanpassingen moeten verlichten. Hierbij kunt u denken aan uw manier van lopen. Maar ook uw rug, uw knieën en uw heupen zijn belangrijk om te bekijken. Dit omdat voetproblemen vaak invloed hebben op uw manier van lopen en daardoor ook op deze delen van uw lichaam. Verder nemen we uiteraard uw eigen wensen mee in het gesprek. We zullen de exacte maat van uw voeten opmeten en voetafdrukken maken, om zo de aanpassingen goed te
    kunnen uitvoeren.

  • Wij gaan met uw schoenen aan de slag, maar soms is echter eerst goedkeuring nodig van uw zorgverzekeraar. De levertijd is uiteraard afhankelijk van deze goedkeuring, maar wij streven ernaar deze zo kort mogelijk te houden. Wij doen ons best om uw schoenen binnen 2 weken gebruiksklaar te hebben. Wij regelen de afhandeling met uw zorgverzekeraar. 

  • Natuurlijk moet de schoen ook lekker zitten. Maar zoals alle nieuwe schoenen, zullen ook deze schoenen ingelopen moeten worden. Een handige regel hierbij is: iedere dag een uur langer dragen. U kunt hierover meer lezen in onze speciale folder ‘Onderhoud, gebruik en garantie’.

  • Wij geven u verder adviezen omtrent gebruik en onderhoud.

  • Op de volgende afspraak willen wij graag van u weten hoe de schoenen lopen en of ze de klachten verlichten waarvoor u ze aangeschaft heeft. Wij zullen samen met u kijken of uw voet- of loopprobleem op deze manier goed wordt aangepakt/opgelost.


Aanpassingen aan uw schoenen en de zorgverzekering

 

Vanuit de basisverzekering wordt de aanpassing aan uw schoenen vergoed. Uw schoenen moet u wel zelf betalen. Ook moet u rekening houden met uw eigen risico. U kunt dit opvragen bij uw verzekeraar of terugvinden in de polisvoorwaarden. Om voor de eerste keer aanpassingen te laten maken, heeft u een verwijzing nodig van uw specialist. Sommige verzekeraars gaan akkoord met een verwijzing van uw huisarts. Wij kunnen u hierover informeren. Heeft u vragen over uw aanpassingen met betrekking tot uw zorgverzekeraar? Raadpleeg ons voor advies!

Gebruiksduur


De meeste zorgverzekeraars gaan ermee akkoord als u na drie maanden een extra paar schoenen laat aanpassen, zodat u twee verschillende paren kunt dragen en kunt afwisselen. Over het algemeen gaat de zorgverzekeraar ervan uit dat u 12 tot 18 maanden met een paar aangepaste schoenen kunt doen. 

​

Kinderen en verzekering


Is de drager van de aangepaste schoenen jonger dan 16 jaar, dan gelden er andere regels. Kinderen groeien snel en kunnen dus ook al vrij vlot uit hun schoenen groeien. Daarnaast is het gebruik van schoenen door kinderen vaak intensiever, waardoor ze sneller zullen slijten. Daarom zal de zorgverzekeraar akkoord gaan met een kortere gebruiksduur. Meestal geldt in dit geval een termijn van 6 tot 9 maanden.


Goede schoenen zijn veel waard


Met schoenen die zelf geen ondersteuning geven, doet u de werking van aanpassingen teniet. Waar let u op bij het kopen van schoenen:
Let op het model van de schoen. Komt deze wel overeen met het model van uw voet? Voorkom knelpunten in uw schoeisel.

  • Instappers bieden geen steun. Ga het liefst voor een schoen met een vetersluiting. Klittenband is eventueel een andere optie, hoewel klittenband uiteindelijk ook vaak zijn stevigheid verliest.

  • Kies een schoen met een vlakke binnenzool.

  • De voorkeur gaat uit naar een schoen waar u het voetbed uit kunt halen, zo is er meer ruimte voor een steunzool of supplement.

  • Zorg voor een goede ondersteuning van de hiel: de hiel moet goed omsloten zijn en de schoen moet goed aansluiten. Ook moet de hiel van de schoen zo hoog zijn dat u er niet uit kunt glippen.

  • Hakken: niet te hoog (voor dames 2-3 cm, voor de heren max. 2 cm) en niet te smal. Een brede hak voorkomt verzwikken!

  • Kies voor leer: dit ademt en gaat mooi naar de voet staan. Ook bij zweetvoeten is leer ideaal, omdat het transpiratievocht doorlaat.


Bent u diabetisch, heeft u reumatische klachten of heeft u circulatiestoornissen? Let dan extra op bij het kopen van uw schoenen. Uw hakken en zolen moeten het liefst dempend zijn. Kies voor soepel leer en zorg voor schoenen zonder naad op het voorblad.

Orthopedische aanpassing.JPG
bottom of page