top of page

Semi-orthopedische schoenen

U heeft een voetprobleem en er is u aangeraden om hiervoor semi-orthopedische schoenen te gaan dragen. Schoenen, die u helpen om bijvoorbeeld weer beter te gaan lopen. Maar hoe gaat dit nu eigenlijk in zijn werk? En worden deze schoenen vergoed door de zorgverzekeraar?

Werkwijze

 

Semi-orthopedische schoenen koopt u niet zomaar in de gewone schoenwinkel, daarvoor zijn specialisten nodig, die de schoen volledig gaan aanpassen aan uw persoonlijke behoeften. Hoe gaat dit in zijn werk:

  • Van uw huisarts of uw specialist krijgt u een verwijzing, waarin duidelijk wordt gemaakt wat uw voetprobleem is.

  • U maakt een eerste afspraak. Tijdens deze afspraak zullen we met u overleggen over uw voetprobleem. Natuurlijk zullen wij ook uw voeten bekijken. Maar daarnaast is het ook van belang om andere onderzoeken te doen, om zo een totaalbeeld te kunnen krijgen van het probleem wat onze schoenen moeten verlichten. Hierbij kunt u denken aan uw manier van lopen. Maar ook uw rug, knieën en uw heupen zijn belangrijk om te bekijken. Veel voetproblemen hebben invloed hebben op uw manier van lopen en daardoor ook op deze delen van uw lichaam. Verder nemen we uiteraard uw eigen wensen mee in de beoordeling. We zullen de exacte maat van uw voeten opmeten en voetafdrukken maken, om zo de aanpassingen goed te kunnen uitvoeren. En dan is het aan u om een schoen uit te kiezen.

  • De volgende stap is de bestelling van de schoenen. Afhankelijk van uw zorgverzekeraar doen wij dit direct of vragen we eerst goedkeuring aan uw zorgverzekering.

  • Wij gaan uw schoenen in orde maken. De levertijd is uiteraard afhankelijk van meerdere factoren, maar wij streven ernaar deze zo kort mogelijk te houden. Wij doen ons best om uw schoenen binnen 6 weken gebruiksklaar te hebben.

  • Als uw schoenen klaar zijn, maken wij weer een afspraak, zodat wij alle tijd hebben om te kijken of de schoenen goed aangepast zijn aan uw voeten. Natuurlijk moet de schoen ook lekker zitten! Wij geven u verder adviezen omtrent gebruik en onderhoud. Inlopen is hierbij een belangrijk begin. Meer hierover leest u in de folder Onderhoud, gebruik en garantie.

Kinderen en verzekering

 

Is de drager van de schoenen jonger dan 16 jaar, dan gelden er andere regels. Kinderen groeien snel en kunnen dus ook al vrij vlot uit hun schoenen groeien. Daarnaast is het gebruik van schoenen door kinderen vaak intensiever, waardoor ze sneller zullen slijten. Daarom zal de zorgverzekeraar akkoord gaan met een kortere gebruiksduur. Meestal geldt in dit geval een termijn van 6 tot 9 maanden.

Zijn semi-orthopedische schoenen modieus? 

 

Een schoen, die zowel modieus is als volledig aangepast aan mijn voetproblemen: kan dat? Is dat ook wat u zich afvraagt? Dan kunnen wij u geruststellen. Semi-orthopedische schoenen zijn mooie schoenen, die eigenlijk op het oog weinig verschillen hebben met gewone confectieschoenen. Het verschil zit in het feit dat de schoenen ons de kans bieden om orthopedische aanpassingen aan te brengen.

 

Dit kunnen aanpassingen zijn aan de buitenkant, zoals een hakverhoging, maar ook aan de binnenkant, zoals een voetbed. Daarnaast zal er altijd meer ruimte zijn om steunzolen te gebruiken.

 

Wat betreft de keuze uit modellen: de collectie wisselt, net als bij gewone schoenen, regelmatig en is zeer breed. Van klassiek tot sportief, voor elk wat wils dus.

Semi-orthopedische schoenen en de zorgverzekering

 

Vanuit de basisverzekering wordt het grootste deel van de schoenen vergoed. Wel zal er altijd een wettelijk verplichte eigen bijdrage betaald moeten worden. Deze bijdrage betaalt u dus bij ieder nieuw paar schoenen opnieuw. Ook zult u rekening moeten houden met uw eigen risico. Omdat de bijdragen per jaar kunnen verschillen, kunt u de actuele bedragen vinden op onze website. Of u de eigen bijdrage aan ons moet betalen of aan uw zorgverzekering, hangt af van uw verzekering. U kunt dit opvragen bij uw verzekeraar of terugvinden in de polisvoorwaarden.

Gebruiksduur en verzekering

 

De meeste zorgverzekeraars gaan ermee akkoord als u na drie maanden een extra paar schoenen koopt, zodat u twee verschillende paren kunt dragen. Over het algemeen gaat de zorgverzekeraar ervan uit dat u 15 tot 18 maanden met een paar schoenen kunt doen. 

Goedkeuring zorgverzekeraar

 

Soms wil uw zorgverzekeraar eerst zelf een goedkeuring geven voordat de schoen vergoed zal worden. In de meeste gevallen zal dit weinig problemen opleveren. Maar het is wel van belang om zo aanspraak te kunnen maken op een vergoeding. Omdat iedere verzekeraar zijn eigen regels hanteert, is het verstandig om van tevoren u hierover te laten informeren door uw zorgverzekeraar of door ons. Heeft u vragen over uw schoenen met betrekking tot uw zorgverzekeraar? Raadpleeg ons voor advies!

bottom of page